Vogelparadijs in Cuijk

Op bezoek in de Heeswijkse Plas

Op de oever van de Heeswijkse Plas in Cuijk hoppen vijf eksters rond. Niet vreemd. Wonen is hier ronduit goud. Op reportage in een fonkelwijk.

Het is waterrijk wonen in uitbreidingsgebied De Heeswijkse Kampen in het fraai aan de Maas gelegen Cuijk. Van Wanrooij is hier al jaren betrokken bij de ontwikkeling van deze nieuwe wijk waar totaal inmiddels al meer dan 6.000 woningen zijn gerealiseerd. In de Cuijkse Lagune bouwen we gefaseerd meer dan 100 woningen en in de Cuijkse Tuinen ca. 130.

Over Cuijkse Lagune en Cuijkse Tuinen

Wie somber roept dat Nederland vol is, moet op de A73 bij Cuijk afslag 4 pakken. Maar buurtbus 238 mag ook. Die voert eveneens naar Cuijk, het Oost-Brabantse filiaal van het paradijs: ruimte, water, groen, speelgelegenheid.

Zelfs geblinddoekt kennen mensen van Van Wanrooij hier de weg. Vooral in het noordelijk deel van Cuijk. De denk- en daadkracht van Van Wanrooij laat zich onder meer aflezen aan de Cuijkse Lagune: een wijkje met kade- en carréwoningen en een aantrekkelijke leefomgeving – van binnenhoven tot binnenhaven.

In het eindejaarszonnetje komt Jan Jansen [72] voorbij. Nee, niet op de fiets: “De winnaar van de Tour de France is met dubbel-s.” Met zijn echtgenote Catharina [65] maakt hij een ommetje. Dagelijkse kost, hand in hand. Sinds 2012 bewonen ze een appartement. Tachtig vierkante meter, met balkon en uitzicht over het water. Maar ze hebben het verkocht. Op 1 april – no kidding – staat een Drents echtpaar met verhuisdozen op de stoep.

“Telkens als we een blokje om lopen, hopen we een bord ‘Te koop’ tegen te komen”

Jan Jansen

Zelf willen Jan en Catharina een tikje ruimer en rustiger wonen. “Telkens als we een blokje om lopen, hopen we een bord ‘Te koop’ tegen te komen. Simpel: we willen niet weg uit de wijk. Onze twee kinderen en de kleinkinderen wonen hier ook.” Ook de leeftijd speelt een rol. Jan tegen Catharina: “Jij hebt geen rijbewijs.” Zij: “Als hem iets overkomt, zijn de kinderen dichtbij.” Nog een reden om te blijven: “Het is hier zó mooi.”

Dat klopt. De Cuijkse Lagune ligt op een wooneiland, waar de Heeswijkse Plas zich omheen kranst. Het water maakt deel uit van natuur- en recreatiegebied Kraaijenbergse Plassen. Zo’n 475 hectare, waar tjiftjaf, slechtvalk en wintertaling zijn gesignaleerd.

Ooievaar
Achthonderd meter zuidelijker ligt woongebied de Cuijkse Tuinen, dat Van Wanrooij in vijf fases bouwt. Drie zijn er voltooid. Hier vind je tweekappers in een zee van groen en blauw, met kinderopvang, scholen en voorzieningen in de buurt.

Goede plek om op te groeien, moet de ooievaar hebben gedacht die op 11 september 2018 boven de wijk cirkelde. Bij een riant huis aan de Zomereik bezorgde hij een meisje. Ze heet Sela, verklappen vier beletterde houten kubussen bij de voordeur. Zou ze thuis zijn?

De vrijmoedigheid van het aanbellen wordt beloond: Bert Keijzers doet open. Hij is de opa – en nog een gastvrije ook. Oma zit binnen. Samen passen ze op de eerstgeborene van hun dochter Chanine. Zelf wonen ze ook in de Heeswijkse Kampen, zoals de koepelnaam voor Cuijk-Noord luidt. Al vijfendertig jaar, met plezier. Sterker nog: Bert blijkt voorzitter van wijkaccommodatie De Nielt te zijn. Allerminst een saaie functie: “Bij ons vind je van alles: cursus Spaans, knutselen, handwerken, vergaderingen. Ook organiseren we jaarlijks Heerlijk Heeswijk, een grote feest- en evenementendag. Druk? Ja, het is een levendige buurt met veel jonge gezinnen.”

Al zeven
Honderd meter verder is Van Wanrooij met fase vier van De Tuinen bezig. Ook daar zal Bert regelmatig komen: zoon Kelvin heeft er een huis gekocht. Slimme zet. Want wie de Heeswijkse Kampen de rug toekeert, is een dief van zijn eigen geluk. Dat weten ook de eksters op de oever van de waterplas. Het waren er vijf. Nu al zeven. Zo snelt kwettert het rond: hier moet je zijn.

“Toen deze gebiedsontwikkeling bekend werd, waren wij een van de eerste kopers”

Seher Ocal

Strand
Maar je vindt er ook geluksvogels. Zoals Seher Ocal [30], die net de hoek om komt. Sinds juni 2017 woont ze met haar man, zoon Kayra [6] en dochter Karsu [1] in een ruime woning aan de Waterput. Voor haar huis liggen een grasheuvel en speeltuintje, rechts ervan uitgestrekt water. “Zie je dat strand aan de overkant? Ja, daar links. Daar kanoën we weleens heen.”

Van oorsprong komt ze uit Gennep, waar haar Turkse opa bij de Page Papierfabriek werkte. Haar vader en moeder zijn naar Turkije geremigreerd. Zelf is ze financial controller bij het Radboud UMC in Nijmegen. Seher: “De keuze voor Cuijk? De ruimte, het groen. Mijn man komt hier ook vandaan. Toen deze gebiedsontwikkeling bekend werd, waren wij een van de eerste kopers. Qua keuze hadden we alle vrijheid.” Dat gold ook voor opties en meerwerk. Ze somt op: “Uitbouw van drieëntwintig vierkante meter, grotere badkamer, kraan in de tuin en ander tegelwerk.”

De voortgang van fase twee en drie van de Cuijkse Lagune volgt ze met extra belangstelling. Ze lacht: “Afgelopen jaar zijn veel vrienden bij ons komen kijken. Het sprak ze erg aan: in fase twee komen twaalf mensen te wonen die we kennen. In fase drie tien mensen. Hebben jullie trouwens zin in koffie? Ja? Maak ik hem even.”