Architecten creëren maatwerk en zien de waarde van standaardisatie

Nieuwbouwproject Sinfonia in Leidsche Rijn Centrum is werkelijk uniek. Bijna iedere gevel en indeling is anders. Architecten Marlies Rohmer (Marlies Rohmer Architects & Urbanists) en Marta Meijer (Dok architecten) in gesprek met ontwikkelaar Marco Kemp over onderlinge kruisbestuiving en bouwen voor de eeuwigheid.

“We hebben hier echt een Wauw-effect gepresenteerd”

Marco Kemp, Projectontwikkelaar bij Van Wanrooij

Bijzonder samenspel
Verspreid over de tafel voor ons liggen de tekeningen en plannen van Sinfonia. Dubbelhoge entrees, rijke detaillering, afwisselend kleurgebruik; ook op papier is direct duidelijk: dit is geen doorsnee ontwerp. Het project bestaat uit twee losse woonblokken met in totaal 41 bijzondere herenhuizen en 9 appartementen. In 2019 wordt gestart met de bouw.

Hoe zijn jullie drieën bij elkaar gekomen?
Marco: “Sinfonia draait vanaf de aftrap om diversiteit. Eén van de stedenbouwkundige voorwaarden was om met meerdere architecten te werken. De link met Dok architecten was snel gelegd vanwege eerdere gezamenlijke projecten zoals ‘De Amazones’ in Den Bosch en ‘Palazzo Porte’ in Leidsche Rijn. Via Dok zijn we met Marlies in contact gekomen. Zo is het team ontstaan.”

Twee architecten op een project, hoe verloopt de samenwerking?
Marlies: “Heel goed hoor! Beide blokken bestaan uit verschillende panden - eenlingen, tweelingen en drielingen - die naast elkaar staan. Zo zie je de verschillende handschriften van beide bureaus elkaar afwisselen. Dat maakt het heel stedelijk en divers.”

Marta: “We hebben een gemeenschappelijk vocabulaire afgesproken van kleuren, materialen en ronde portalen dat zorgt voor een duidelijke lijn in de ontwerpen. Daarbinnen hebben we afzonderlijk van elkaar de diversiteit opgezocht.”

 

Splitlevel, gasloos, een hellend maaiveld; de opgave kwam met flink wat randvoorwaarden en eisen. Hoe ga je daarmee om?
Marlies: “Het ergste wat je een architect kan aandoen is om haar, als een kunstenaar, te vragen om vanaf een leeg vel een gebouw te maken. Hoe meer randvoorwaarden je hebt, des te beter je kan soleren om er echt iets goeds van te maken. We hebben een toegepast maar ook heel dienstbaar beroep.”

Welke rol speelde Optio daarbij?
Marlies: “Binnen de woningbouw is het goed om een aantal zaken te standaardiseren. Alleen, bouwen in een stedelijke omgeving is architectonisch een stuk complexer. Daar kun je niet altijd met een standaardformule op reageren, dan moet je maatwerk leveren. Tegelijk vind ik het heel interessant dat Van Wanrooij zaken probeert te standaardiseren. En dat ze in elk geval een mening, een visie hébben.”

Marco: “Optio is veelal ons vertrekpunt, maar soms wijken we hiervan af. Gedurende het project hebben we veel oplossingen kunnen gebruiken en tegelijkertijd nieuwe ontwerpen aan onze Optio-bibliotheek toegevoegd. Sinfonia is vooral een showcase van ons kunnen, ook in combinatie met Optio.”

“Van Wanrooij zet in op de relatie, dat vind ik écht meesterlijk!”

Marlies Rohmer, Architect, bij Marlies Rohmer Architects & Urbanists

Hoe bevalt de samenwerking met Van Wanrooij verder?
Marlies: “Van Wanrooij zet in op de relatie, dat vind ik écht meesterlijk. Want zo leer je samen een vocabulaire ontwikkelen. Kan je teruggrijpen op wat je samen al eerder hebt gedaan en nieuwe dingen toevoegen. Veel andere opdrachtgevers ‘verzamelen’ meer architecten. Dan moet je telkens opnieuw beginnen met het opbouwen van een relatie.”

Marta: “Zeker in het begin was het contact heel intensief. Je merkt dat ze betrokken zijn, veel verstand hebben van techniek en bij elk vraagstuk met je meedenken. Het heeft enorm spannende architectuur opgeleverd!” Marlies: “De technische ontwikkelaars van Van Wanrooij, Peter en Henri, vind ik ook geweldig. Twee doorgewinterde vaklui die vanaf het begin continu toetsen of een ontwerp ook praktisch te maken is. Dat is voor een architect interessant en ontzettend leuk.”

Dat ervaar je dus niet als bemoeizuchtig of hinderlijk?
Marlies: “Juist niet. En het zijn ook hele aardige mannen hoor. Wat ik zo leuk vind aan Van Wanrooij is dat ze heel respectvol zijn. Ze zetten je niet voor het blok, zeggen niet ‘slikken of stikken’. En wat er uiteindelijk getekend wordt, dat wil men ook echt zo maken.”

Is dat niet standaard dan?
Marlies: “Uhh nee, dat is ook wel eens anders inderdaad.”


Sinfonia - 5x bijzonder

1. Robuuste architectuur
Rijk gedetailleerd, met veel reliëf, diepe neggen en groen in de gevel.
2. Gemeenschappelijke tuin
Door ecoloog ontworpen eetbare tuin vormt een rust- en ontmoetingsplek.
3. Duurzaam en energiezuinig
Beide blokken zijn gasloos, voorzien van pv-panelen en meer dan energieneutraal.
4. Ontmoetingsplek
De grote ramen en deuren zorgen voor een natuurlijke overgang tussen de woningen en de stoep en stimuleren onderlinge ontmoetingen.
5. Diverse woningtypes
Woon-werk woningen, splitlevel woningen, brede ondiepe loft-achtige woningen, hoekwoningen en appartementen.