Van lelijkste pand naar mooiste centrumplan

Al jaren wordt er gesproken over een nieuw centrumplan in Oss. Sinds Van Wanrooij een kleine twee jaar betrokken is bij de binnenstedelijke herontwikkeling, is het proces in een versnelling gekomen. En dat is maar goed ook, want het centrum snakt naar een nieuwe invulling van het gebied rond het voormalige V&D-gebouw.

‘Het centrum snakt naar nieuwe invulling’

Hendrik

Het is vroeg als we samen met Martin Hagreis, Patrice Kuypers en Hendrik Hulscher door de Osse binnenstad lopen. Het miezert. Dat komt de sfeer rond het ‘lelijkste gebouw van Oss’ niet ten goede. Die benoeming heeft het voormalige V&D-gebouw – met de uitstraling van een armoedig bedrijfspand - namelijk al op zak. “We praten al ruim dertien jaar over een nieuw stadscentrum en ook specifiek over deze locatie”, zegt Martin. Zo’n platte koek van 4.500m2 hoort hier eigenlijk helemaal niet thuis. In de tijd van de Vendex en later V&D was het een prima warenhuis. Door de sluiting ontstonden nieuwe kansen voor een krachtige en ook noodzakelijke impuls in het Osse stadscentrum. Met Van Wanrooij en Dok architecten hebben we nu het plan WalKwartier getekend waarvan we in Oss zeggen; dit gaat ‘m worden.”

Meer wonen, minder retail
“Het plan heeft wat meer menselijke maat gekregen”, zegt Patrice. “Er zit veel wonen en een nieuw cultuurhuis - het ‘UIThuis’ - in en we gaan aanzienlijk terug in vierkante meters retail. Mensen komen niet meer alleen naar de binnenstad om uitgebreid te shoppen. Ze willen ergens een drankje doen, elkaar ontmoeten, een hapje eten of een voorstelling meepakken. En er is vraag naar wonen in het centrum. Daar hebben we met dit plan gehoor aan gegeven.”

Geduld
Veel centrumplannen hebben een gemene deler: het zijn complexe trajecten. “Dertien jaar plannen maken is lang hoor”, zegt Martin. “Je krijgt steeds te maken met nieuwe inzichten, verschillende stakeholders, een vastgoedcrisis, politieke invloeden, veranderende partners. Je moet geduld bewaren en je niet gek laten maken door de waan van de dag. Daarom ben ik blij dat we nu met Van Wanrooij deze stap hebben gezet. Met een haalbare ambitie, een duidelijke planning en slagkracht om het voor elkaar te krijgen. Als we de voorafgaande planhistorie even vergeten, dan gaan we nu in ongeveer vijf jaar tijd met Van Wanrooij een centrumplan ontwikkelen, bouwen én opleveren. Als je het zo bekijkt, dan is dat weer ongelooflijk snel.”

Nieuw ontwerp
Eind 2017 nam Van Wanrooij de positie van de voormalige eigenaar van het V&D-pand over. Begin 2018 is voormalig Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol gevraagd om een nieuw plan te ontwerpen. “De uitdaging was om het spraakmakend te maken”, zegt Hendrik. “Met meer karakter en eigenheid. De Ossenaren moeten ervaren dat dit hún centrum is. Niet op een historiserende manier, maar wel met respect voor en geïnspireerd door de historie van Oss. De architect heeft echt iets nieuws toegevoegd. Dat is heel knap.”

Het gebied rond de voormalige V&D-locatie in het centrum van Oss wordt komende jaren herontwikkeld. In het nieuwe stadscentrum komen ca. 134 appartementen (van ca. 50 tot 190 m²), een parkeergarage met 143 plaatsen, winkels en horeca (ca. 2.500 m²) en het UIThuis (ca. 4.100 m² cultureel programma).
Na inspraak op het plan zijn voor de woontoren twee varianten ontworpen. De afbeelding hierboven toont één van de ontwerpen.

‘Een plek waar functies samenkomen’

Martin

Cultuur en ontmoeten
Het plan sluit aan bij de behoefte van de Ossenaar; een plek om elkaar te ontmoeten. Daarom is er een cultureel centrum toegevoegd; het UIThuis. “Dat is een initiatief vanuit de culturele sector, ondernemers en bewoners”, geeft Patrice aan. “Het wordt een plek waar functies samenkomen. Waar niets hoeft, maar waar altijd wat te beleven is. Van bibliotheek tot stadsarchief, van ontdeklab tot podiumzaal en van toeristisch informatiepunt tot studeerplek. De deur staat letterlijk open voor verschillende initiatieven. Het wordt een plek waar overdag en ‘s avonds bedrijvigheid is en waar je laagdrempelig doorheen kunt lopen. We willen mensen verrassen. Dat maakt het UIThuis zo’n geweldige toevoeging.”

‘Want daar brandt nog licht..’
Op de vraag waarom het plan nu in een stroomversnelling is gekomen, wordt eensluidend geantwoord: er is een gedeelde drive om het voor elkaar te krijgen. Hendrik: “Er is grote betrokkenheid vanuit het hele team. Dat voel je bij iedere bijeenkomst die we hebben. Er is ons als Osse onderneming alles aan gelegen om dit plan te laten slagen. Het toevoegen van een gemixt woningbouwprogramma was doorslaggevend voor de haalbaarheid. Wij vinden dat er gewoond moet worden in een centrum. Lege spookstraten is killing voor zo’n gebied. In dit plan brandt ‘s avonds nog licht. Precies zoals Guus Meeuwis het bedoelde.”

De vijf procesversnellers

1. Professionele, risicodragende aanpak met een duidelijke planning. Ervaring vanuit andere centrumplannen.
2. Toevoegen van woningbouw met deels huurwoningen in eigen beheer.
3. Kennis van de lokale woningmarkt en samenwerking met lokale partijen.
4. Keuze voor een gerenommeerde architect die écht waarde aan de plek kan toevoegen.
5. Grote slagkracht met eigen vermogen.