Thuis in Oosterhout: Kwaliteitsimpuls voor Slotjes Midden en Contreie

Het Brabantse Oosterhout. Hier wordt gewerkt aan de herstructurering van de wijk Slotjes Midden en de nieuwe wijk Contreie. Hans Scholten, projectleider bij woningcorporatie Thuisvester en Martijn van den Bogaard, projectontwikkelaar bij Van Wanrooij blikken terug én kijken samen vooruit. Stap voor stap komen de projecten tot leven.

In het Noord-Brabantse Oosterhout zijn we voor Thuisvester actief op twee locaties. In de bestaande wijk Slotjes Midden werken we aan een herstructureringsproject met ruim 130 eengezinswoningen en appartementen, waarvan 54 voor Thuisvester. In de nieuwbouwwijk Contreie ontwikkelen en bouwen we in totaal zo’n 450 woningen, waarvan 93 voor Thuisvester.

Over Slotjes Midden

Wat gebeurt er hier in Slotjes Midden?
“De wijk ondergaat een ware transformatie”, vertelt Hans. “De ruim opgezette, naoorlogse wijk kenmerkt zich door veel groen, portiekflats en veel sociale huurwoningen voor mensen met een smalle beurs. Hier woont de doelgroep van Thuisvester. Met de komst van 54 nieuwe sociale woningen en ca. 80 koopwoningen krijgt de wijk een kwaliteitsimpuls.”

Zat de buurt op de vernieuwing te wachten?
Dat de nieuwe woningen in de buurt welkom zijn bleek uit de grote interesse voor de eerste woningen. “Op de eerste 14 woningen kwamen heel veel reacties binnen”, vertelt Hans. “De buurt is toe aan nieuwe, comfortabele nieuwbouw voor een betaalbare huur.”

“We werken informeel samen en zijn zakelijk als het moet”

Martijn van den Bogaard, Projectontwikkelaar Van Wanrooij

Hoe kijken jullie naar de rolverdeling ten opzichte van een paar jaar terug?
“Jaren geleden ontwikkelden we ook zelf koopwoningen”, blikt Hans terug. “Maar die rol hebben we niet meer. Onze kerntaak is nu om comfortabele huurwoningen te bieden aan mensen die wat minder te besteden hebben. Daarom schrijven we dit soort tenders uit voor marktpartijen. Een combinatie van sociale huur- en koopwoningen. We verdelen hier het zoet en het zuur, zoals dat zo mooi heet.”

En als Van Wanrooij klaar is, krijgt Thuisvester pas weer een belletje?
“Op papier hebben we turnkey-overeenkomsten met Thuisvester, maar in de praktijk werkt het toch anders”, vertelt Martijn. “Thuisvester denkt tijdens de ontwikkeling goed met ons mee en we trekken samen op als partner. Vooral in de voorbereiding is dat belangrijk. We weten goed wat elkaars belangen zijn.”

We gaan door naar de nieuwbouwwijk Contreie, waar Van Wanrooij al jaren kind aan huis is. Voor Thuisvester worden hier 53 gezinswoningen en 40 appartementen gebouwd volgens het Optio-concept.

Waar staan hier de nieuwe huurwoningen?
“Als je hier rondloopt zie je nauwelijks dat het om sociale huurwoningen gaat”, zegt Martijn. “De woningen hebben allemaal dezelfde kwaliteit. We hebben hier een gevarieerd gevelbeeld gemaakt. Bij een aantal rijtjes zijn de hoekwoningen koop en de tussenwoningen huur. Maar als je naar de uitstraling kijkt, dan zie je dat er totaal niet aan af.” Die vermenging van koop en huur ziet Hans graag. “Dat is goed voor de buurt.”

En volledig duurzaam?
“Van de 260 woningen bouwen we 100 ‘Nul op de meter’ woningen, uitgevoerd met bodemwisselaar, warmtepomp, zonnepanelen op het dak en zonder gas. Dit zat oorspronkelijk niet in de plannen, maar is later toegevoegd”, vertelt Martijn. “1,5 jaar geleden namen we dat besluit. 100 NOM-woningen tegelijk bouwen in één project, dat zag je toen nog niet veel. Dat hebben we hier toch maar mooi kunnen doen”, vertelt Hans. “Per saldo betalen onze huurder een normale huur, terwijl de energielasten lager uitvallen.”

Jullie klinken erg enthousiast!
“Je wordt hier ook gewoon heel enthousiast van”, beaamt Hans. “Dit is het mooie van ons vak. Alles wat we doen is tastbaar.” Dat enthousiasme wordt per toeval bevestigd door een onbekende dame die uit haar auto stapt. Ze vertelt direct hoe fijn ze hier al drie jaar woont en dat het alleen maar beter wordt. Toeval bestaat niet. Hans en Martijn schudden elkaar de hand met een lach. “We zijn voorlopig nog niet van elkaar af.”

www.onderdelinden-oosterhout.nl