Stapels voordeel: appartementen volgens Optio-concept in Den Bosch

We zijn in Den Bosch waar we appartementen volgens het Optio-concept hebben ontwikkeld en gebouwd voor woningcorporatie Zayaz. Naast grondgebonden woningen zijn we met Optio ook in staat om appartementen sneller, efficiënter én tegen lagere kosten te ontwikkelen en te bouwen. Dat biedt tal van voordelen, zoals hier in het geslaagde herstructureringsproject in de wijk De Schutskamp.

Aan de J.P. Coenstraat in wijk De Schutskamp in Den Bosch zijn 70 oude appartementen, maisonnettes en garageboxen uit de jaren ‘60 gesloopt. Daar zijn 72 nieuwe appartementen voor in de plaats teruggekomen. Het herstructureringsproject bestaat uit twee gebouwen van 36 appartementen. Tussen de gebouwen zijn parkeerplaatsen en een groenstrook voorzien. Galerijen en balkons wisselen elkaar af in het straatbeeld.

Over J.P. Coenstraat

“Hoe je met elkaar moet communiceren en afstemmen zullen we nooit kunnen standaardiseren”

Cees Robbemondt, Projectontwikkelaar bij Van Wanrooij

Woningbouwcorporatie Zayaz bouwt sinds de crisis alleen nog voor haar primaire doelgroep en legt steeds vaker de ontwikkeling van nieuwbouwprojecten bij marktpartijen neer. De focus verschuift naar producten met een gestandaardiseerde plattegrond, indeling en afwerkingsniveau. Zayaz is gebaat bij snelle inzage in productmogelijkheden, zekerheid over de prijs en een korte bouwtijd. Ons Optio-concept sluit daar perfect bij aan. Berry Brekelmans (Zayaz), Cees Robbemondt en Peter Leijdekkers (Van Wanrooij) zetten de voordelen van een flexibel woningconcept voor appartementengebouwen op een rij:

Voordeel 1: Ontzorgen
Peter: “Met woningcorporatie Zayaz werken we al jaren goed samen. Sinds de crisis bouwt de corporatie alleen nog sociale huurwoningen en is de afdeling projectontwikkeling verdwenen. Met minder capaciteit moet er nog steeds volop ontwikkeld en gebouwd worden. Wij kunnen Zayaz hier optimaal in ontzorgen. Daarbij is het belangrijk om met elkaar de gemaakte keuzes regelmatig te toetsen tijdens het proces. We mogen elkaar niet uit het oog verliezen.”

Voordeel 2: Keuze uit standaard producten
Cees: “De basis van Optio wordt mede gevormd door plattegronden met verschillende beuk- en dieptematen. Die indelingen staan vast en geven snel inzicht in mogelijkheden. De appartementen zijn onderverdeeld in verschillende modellen, waaruit de corporatie kan kiezen. Ten opzichte van maatwerk scheelt dit veel tijd en geld. Zowel in de beginfase van de ontwikkeling, als in de uitvoeringsfase. Het afwerkniveau is binnen het budget naar wens aan te passen.”

Voordeel 3: Flexibiliteit binnen kaders
Berry: “Maar we kijken verder dan de standaard indeling. We kijken ook naar de behoeftes van onze doelgroep. Hier in de J.P. Coenstraat hebben de appartementen op de begane grond maar één slaapkamer en is de tweede slaapkamer bij de woonkamer betrokken. Zo voorzien we in de behoefte aan een grotere woonkamer. Dat kan heel eenvoudig binnen het Optio-concept.”

Voordeel 4: Vooraf inzicht in de kosten
Berry: “Met de stedenbouwkundige uitgangspunten en een budget onder onze arm is Van Wanrooij gevraagd om het project verder uit te werken. Alle Optio modellen zijn tot in detail uitgewerkt en gaven vroeg in het proces inzicht in de kosten, de kwaliteit en de maakbaarheid van het plan. Hierdoor konden we snel schakelen en wisten we precies wat we kregen binnen het budget.”

Voordeel 5: Ruimte voor aanvullende kwaliteiten binnen budget
Cees: “Naast de basisindeling van de appartementen is er juist meer behoefte aan diversiteit in de architectuur. Per project creëren we binnen het beschikbare budget mooie oplossingen voor gevelontwerp, materialisatie, buitenruimtes en ontsluiting. Voorstellen die aansluiten bij de bestaande omgeving. Architect Arno Kolen is daar wat ons betreft heel goed in geslaagd. De galerijontsluiting heeft halverwege het gebouw een twist gekregen, waardoor galerijen en balkons elkaar in het straatbeeld afwisselen. Een creatief ontwerp dat naadloos past binnen ons Optio-concept.”

Berry: “Het maatwerk zit in de jas van het gebouw. De extra woningen op de begane grond, de inpandige bergingen, de architectuur en de ontsluiting van de woningen zijn in dit project aanvullende kwaliteiten die we binnen het budget hebben kunnen realiseren.”

“Standaardisatie en afstemming over de planning zijn de sleutel tot succes in dit project”

Berry Brekelmans, Zayaz

Voordeel 6: Korte bouwtijd, strakke planning
Peter: “Door de standaard opties en onze lean planning kunnen we snel bouwen. We monitoren continu de voortgang en nemen zonodig tijdens de uitvoering maatregelen om op schema te blijven. We merkten dat we bij voorgaande projecten voor Zayaz sneller bouwden dan verwacht. Dat klinkt positief, maar leidde soms tot extra afstemming bij de toewijzing van huurwoningen. Daarom hebben we bij deze turn-key opdracht extra aandacht besteed aan de afstemming en planning van de huurdersselectie.”

Berry: “We zijn trots dat we binnen een bouwperiode van iets meer dan een jaar twee prachtige gebouwen met totaal 72 appartementen hebben gerealiseerd, midden in een bestaande wijk en met behoud van de prachtige bomen. Zonder standaard keuzes, een goede afstemming en een strakke planning was dat niet gelukt.”