Rondom de Oude Toren

Hoe zorg je als dorp of stad voor een levendig centrum? Voorkom je dat het winkelaanbod verschraalt, pleintjes stilvallen en de gezelligheid verdwijnt? Ontwikkelaar Mathijs Gerritzen beklimt de Oude Toren in Sint-Michielsgestel en biedt overzicht.

360º blik op nieuw centrumplan Sint-Michielsgestel

Mathijs

“Hé Mathijs, loop je straks nog even binnen?!” De groet komt vanuit de portiek van de AH. De supermarktmanager is de derde in nog geen 10 minuten. Een enthousiaste bewoner en toevallig passerende wethouder gingen hem voor. Typisch Brabantse gezelligheid, of is hier meer aan de hand Mathijs? “Als ontwikkelaar spreek je nog wel eens iemand”, klinkt het lachend. “We hebben hier heel wat uren doorgebracht en zijn continu in gesprek met alle betrokken partijen. Goed luisteren, veel afstemmen, strak plannen: it’s all part of the job!”

Drie centrumplannen
Van Wanrooij is momenteel betrokken bij drie verschillende centrumlocaties. In Boekel en Oss zijn de plannen respectievelijk in ontwerp- en ontwikkelfase. Hier in Sint-Michielsgestel is het plan in aanbouw. Rondom de Oude Toren is sinds 2016 ‘t Dommelsch Huys gefaseerd gebouwd en vanaf medio volgend jaar start de realisatie van de Raadskamer. Mathijs is als ontwikkelaar betrokken bij beide projecten.

Oog voor detail
Via de smalle wenteltrap beklimmen we de Oude Toren. Eenmaal boven zijn de contouren van het nieuwe plan duidelijk zichtbaar. De geschakelde woningen in carrévorm hebben verschillende breedtes en een verticale gevelindeling met rijke detaillering. Ondanks de variaties in kleur, materialen en gevelbeeld is er duidelijk sprake van een geheel. “Precies, eenheid in verscheidenheid noemen we dat”, verduidelijkt Mathijs. “We hebben het ontwerp daarbij heel bewust laten aansluiten bij de bestaande historische bebouwing aan het plein. Dat zie je bijvoorbeeld terug in het metselwerk, dakranden en dakornamenten. Zo zorgen we dat oud en nieuw echt één geheel worden.”

Levendig centrum
Wat van boven ook opvalt is de levendigheid. “Voorheen zaten hier alleen winkels. Tussen 9.00 en 19.00 uur was het druk, maar daarbuiten was het stil op straat. Door in het nieuwe centrumplan wonen en winkelen te combineren, creëren we veel meer dynamiek en levendigheid. En een vitaal centrum straalt daarbij ook af op de gehele gemeente. Het maakt een dorp of stad als geheel aantrekkelijker om te wonen, om te winkelen, om te zijn.”

Gefaseerde uitvoering
We draaien onze blik naar het zuiden. Daar staan, in een halve cirkel met de rug naar ‘t Dommelsch Huys, zes geschakelde gebouwtjes. Het oude commercieel centrum huisvest een Rabobank en diverse lokale winkels, maar maakt binnenkort plaats voor de Raadskamer.

Mathijs over het contact met de ondernemers: “De moeilijkheid bij dit soort centrumplannen zit veelal in de besluitvorming. Je gaat immers een bestaand gebied transformeren; functies verplaatsen, nieuwe partijen werven. Dat vraagt om duidelijke afspraken. Zo krijgen de zittende ondernemers een nieuwe plek in het centrumplan. En is bijvoorbeeld ‘t Dommelsch Huys in twee fases gebouwd omdat hier voorheen een oude Albert Heijn stond. We hebben toen eerst een nieuwe supermarkt gebouwd, waarna de oude is gesloopt en zo plaats maakte voor het tweede deel van de nieuwbouw. Zo’n complexe klus vereist een ijzersterke afstemming met onze partners Albert Heijn en Brabant Wonen.”

Duurzame branchering
Niet alleen de huisvesting, ook het winkelaanbod verandert mee. “We hebben heel bewust gekozen voor een duurzame branchering”, vertelt Mathijs. “Als aanvulling op de Albert Heijn werken we bijvoorbeeld aan een vershoek met lokale ondernemers. Deze bakker of groenteboer zit nu nog in omliggende straten. Door de bestaande detailhandel in het dorp beter te concentreren, ontstaat een aantrekkelijk boodschappencentrum dat klaar is voor de toekomst.” Daarbij speelt Van Wanrooij een belangrijke rol. “Door het winkelaanbod in één hand te houden, hou je grip op de branchering en het totale aanbod. De aantrekkingskracht van het centrum zit ‘m in het totaalplan.”

Altijd maatwerk
Ondanks onderlinge overeenkomsten, is ieder centrumplan weer uniek. “Er bestaat geen blauwdruk. Elk vraagstuk is anders, vraagt om een eigen oplossing en kent een eigen proces. Mijn tip aan gemeenten is om ontwikkelaars zo vroeg mogelijk te betrekken. Dan kunnen we optimaal meedenken en ontzorgen.”

Voordat we afdalen kijkt Mathijs nog tevreden over het centrum. “Mooi he!?” klinkt het retorisch. Beneden verlaten we de toren via de Wereldwinkel en lopen richting The Read Shop. Plots een vriendelijke stem op links: “Hé Mathijs, heb je zo nog even...?”

Het werk draait door.
Aan de slag!

‘t Dommelsch Huys

22 huurappartementen
19 koopappartementen
3.000 m² commerciële ruimte
inpandige parkeergarage

Raadskamer

27 koopappartementen
800 m² commerciële ruimte
parkeergarage