Wooncarrière maken met Optio

Met ons Optio-concept zijn we in staat om met vaste ketenpartners verschillende woningtypen te realiseren met een hoge kwaliteit. Van rijwoningen tot appartementen en van koop tot huur. Dat zorgt in onze projecten voor veel differentiatie in het woningaanbod. Zoals hier in Nuenen, waar je in dezelfde buurt wooncarrière kunt maken tot je hoogbejaard bent.

Park Luistruik

Park Luistruik is een prachtige nieuwbouwwijk in het dorpse Nuenen (NB). In de tweede fase worden er zo’n 140 nieuwe rij- en hoekwoningen, twee-onder-eenkapwoningen en appartementen toegevoegd. Zowel koop als huur. De woningen komen in een prachtige, parkachtige omgeving. Met hetzelfde kleinschalige gevoel en met herkenbare lichte gevels als de woningen uit de eerste fase.

Parkomgeving
In Nuenen maken Jan-Peter, Henri en Pim een wandeling door Park Luistruik. Wat direct opvalt is dat het lijkt alsof de wijk hier al tientallen jaren staat. “De parkomgeving is prachtig aangelegd en qua architectuur zie je nauwelijks het verschil tussen de sociale huurwoningen en de koopwoningen”, vertelt Jan-Peter. “Dat is typerend aan deze levensloopbestendige wijk. Er komen in totaal ruim 300 woningen en appartementen in verschillende prijscategorieën, op loopafstand van het centrum van Nuenen. In 2020 is de tweede fase met 140 nieuwe woningen en appartementen gestart.”

Je hele leven in dezelfde wijk
“Je kunt hier in principe je hele leven blijven wonen”, zegt Henri. “Je begint bijvoorbeeld in een klein huurappartement, groeit door naar een rij- of hoekwoning, maakt een stap naar een geschakelde tweekapper en verhuist als de kinderen de deur uit zijn naar een appartement. Dat doorstromen binnen dezelfde buurt vinden wij heel belangrijk. Het zorgt er ook voor dat je hier in de buurt van familie kunt blijven wonen. De meeste mensen willen namelijk graag op een plek blijven wonen waar ze altijd al gewoond hebben.”

Standaardisatie zorgt voor differentiatie
Of dat een eis was vanuit de gemeente? “Nee”, antwoord Jan-Peter. “Voor een gedifferentieerde wijk kiezen we zelf. Het zorgt voor een diverse populatie, een betere sociale cohesie en we spreiden daar ook ons verkooprisico mee.

Dat doen we trouwens bij meer van dit soort grootschalige projecten. Met ons Optio-concept kunnen we eenvoudig veel differentiatie aanbrengen. Door ons goed aan het concept te houden, kunnen we samen met vaste partners het productaanbod nog beter afstemmen op de markt. Architecten hebben nog steeds veel vrijheid om er een mooi ontwerp van te maken. Zoals je ziet is hier totaal geen sprake van eenheidsworst.”

Kwaliteit maak je samen
“Maar er is wel degelijk een gemene deler, en dat is kwaliteit”, zegt Henri. “Die is standaard bij alle woningen hoog. Die kwaliteit maken we samen met onze vaste partners. Denk aan dezelfde materialisering, ontwerpeisen en installaties. Zo voldoen onze woningen standaard aan hoge duurzaamheidseisen. De schil van de woningen is bijvoorbeeld super goed geïsoleerd. Dat stelt ons in staat om met een lage temperatuur vloerverwarming te gaan verwarmen. Dan is de keuze voor een bodemwarmtepomp snel gemaakt. En als we die keuze maken, dan kiezen we er ook voor om dat met een vaste partner verder vorm te geven.”

Pim: “En zo zijn wij vanuit Klimaatgarant als vaste partner betrokken bij de alle ontwikkeling van Van Wanrooij. De nieuwe woningen hier in Nuenen krijgen allemaal dezelfde type bodemwarmtepomp. Ongeacht het type woning. Dat is gewoon de nieuwe standaard geworden bij Van Wanrooij sinds het gasloos bouwen zijn intrede heeft gemaakt. Met dit systeem zijn de woningen voorbereid op nieuwe duurzaamheidseisen. Dat je de woning binnenkort ook moet kunnen koelen is met de keuze van dit systeem bijvoorbeeld al ondervangen.”

 

Blijven optimaliseren
De afstemming tussen het ontwerp, de bouwtechniek en het type installatie wordt steeds belangrijker. “Daarom betrekken we een partner als Klimaatgarant al bij het voorlopig ontwerp”, legt Henri uit. “Zij kunnen dan binnen de gestelde kaders van Optio een passende oplossing bedenken.”

“Dat kan alleen als je elkaar vroeg opzoekt en informatie deelt”, zegt Pim. “Dat is uniek aan onze samenwerking. We zijn continu aan het kijken hoe we de integratie van het systeem in het Optio-concept kunnen verbeteren en onze manier van werken verder kunnen optimaliseren. We maken het toekomstbestendig, zodat ook de volgende generatie heerlijk en comfortabel in deze wijk kan blijven wonen.”