Kwaliteit beleg je samen

De nieuwe Utrechtse wijk Rijnvliet is volop in ontwikkeling. Aan de zuidkant komen 198 prachtige huurappartementen voor verschillende doelgroepen. Samen met Syntrus Achmea Real Estate & Finance voegen we meer betaalbare woningen toe aan het Utrechtse woningaanbod.

Meer woningen in de middenhuur toevoegen aan Rijnvliet, dat was de nadrukkelijke wens van de Gemeente Utrecht. Om zo het aanbod voor deze doelgroep te vergroten én om nog meer diversiteit in wijk te krijgen. “Reden voor ons om vroeg met Syntrus Achmea om tafel te gaan”, zegt Gerard. “Want hoe eerder je elkaar vindt bij dit soort projecten, hoe beter je samen kwaliteit kunt maken.” Tijdens het voorlopig ontwerp werd Syntrus Achmea onderdeel van het team. “We stapten op een rijdende trein en dat is best lekker”, zegt Ron. “Stap voor stap is het ontwerp verder uitgewerkt en zijn we er een maatpak van gaan maken.”

Beleggingsperspectief
Vanuit het perspectief van een belegger is dit project heel interessant. “Het zijn veel woningen, in verschillende types, met verschillende prijscategorieën en op een goede locatie in Utrecht”, zegt Ron. “Veel voorzieningen zijn in de buurt en de ambitie om van deze wijk een gezonde leefomgeving te maken spreekt ons enorm aan. Alle seinen staan dan op groen om in een project als dit te gaan investeren. Als vermogensbeheerder beleggen wij geld van pensioenfondsen en andere institutionele beleggers. Dat gaat om serieuze bedragen, die financieel en maatschappelijk rendement moeten opbrengen.”

“Als belegger moet je wel een beetje door de oogharen heen kunnen kijken”, stelt Gerard. “Twee jaar geleden stond hier nog niks. Samen zijn we ons gaan verplaatsen in het eindbeeld. Dat vraagt om wat inbeeldingsvermogen.” Voor Syntrus Achmea was dat geen probleem. “We zagen de potentie en de kwaliteit van de wijk”, zegt Ron. “Dit project voldoet aan al onze voorwaarden.”

198 huurappartementen in Rijnvliet

In samenwerking met gemeente Utrecht en Syntrus Achmea Real Estate & Finance wordt langs de Stadsbaan in Rijnvliet een wooncomplex met 198 huurappartementen ontwikkeld. Het gebouw vormt de entree van de wijk aan de zuidoostkant van Leidsche Rijn. Onder supervisie van De Zwarte Hond, maakten Inbo, Jaakko van ’t Spijker en Zecc het ontwerp. Op het parkeerdek komen drie groene binnentuinen. De appartementen van circa 60 tot 135 m² zijn geschikt voor meerdere doelgroepen: gezinnen, senioren en starters in het middenhuursegment en vrije sector huur.

De 198 huurappartementen worden verdeeld over een zuidvleugel en een noordvleugel. In het midden komt een dubbele entree met daktuinen erboven. “In Utrecht hebben wij het actieplan middenhuur ondertekend. Dat betekent voor dit project dat minimaal 25% van het aantal woningen een maximale huurprijs van € 950 per maand mag hebben. Bij dit project gaan we een stapje verder en hebben we dat percentage nog iets verhoogd. Dat kan omdat in dit project relatief meer kleinere appartementen zitten, vanaf 60 m2.”

Woningen in Utrecht betaalbaar houden vraagt veel inzet van alle partijen. “Zeker als je het hebt over de middenhuur met prijzen rond de € 800 tot € 900 per maand”, zegt Ron. “De grondkosten en de ontwikkelkosten zijn hoog, duurzaamheidseisen duwen de bouwkosten omhoog én onze klanten hebben een bepaald rendement nodig. Zij willen dat de volgende generatie ook verzekerd is van een pensioen. Dat is een ingewikkelde puzzel. De gemeente heeft een constructieve rol vervuld, het ontwerpteam heeft de ontwikkel- en bouwkosten efficiënt weten te houden en Syntrus Achmea heeft aan de investeringskant een sluitende businesscase weten te bewerkstelligen.”

“Dat is de enige manier om de puzzel die ‘betaalbaarheid’ heet netjes op te lossen”, vult Gerard aan. “Alle woningen zijn van hoge kwaliteit, ongeacht de huurprijs en het woningtype. Dat we de betaalbaarheid kunnen garanderen met een hoge kwaliteit, daar ben ik misschien nog wel het meest trots op.”

Op naar de volgende
Terugkijkend op de afgelopen twee jaar, smaakt de samenwerking naar meer. Ron: “Het aardige van samenwerken met een familiebedrijf is dat ze heel erg gefocust zijn op kwaliteit en proces. Afspraak is ook echt afspraak. Punt. Dat is een werkwijze die goed bij ons past. Met snelle besluitvorming en volledig gecommitteerd.”

“Het is gelukt en dat is een mooie prestatie”, zegt Gerard. “Kennis, belangen en kwaliteit zijn mooi op tijd bij elkaar gekomen. We gaan hier een fantastisch project ontwikkelen voor de lange termijn. Voor Syntrus Achmea is dit een hele goede investering. Daar ben ik van overtuigd. Wat ons betreft: op naar het volgende project.”