'English cottages' geven Haarzicht stijl

Liefhebbers van grote Engelse landhuizen kunnen hun hart ophalen in Vleuten. Daar wordt in Haarzicht een buurt met riante woningen in ‘English Cottage’ stijl gebouwd. Hoe kwam dit ontwerp tot stand? Een gesprek met de architecten.

‘Als we zeggen English Cottage stijl dan zullen we het ook zo doen’

Stan

We zijn op bezoek bij Inbo Architecten in Eindhoven. Samen met Weusten Liedenbaum Architecten zijn zij verantwoordelijk voor het ontwerp van de 68 woningen in het project Haarzicht. Wie naar de ontwerpen kijkt ziet er een landelijke Engelse stijl in terug. “Dit soort woningen zie je niet veel in Nederland”, zegt architect Bert van Breugel van Inbo. Kijk eens naar die gemetselde schoorstenen, de verlengde kap, de raamindeling, de luiken, de erkers en de begroeiing tegen de muren. De Engelse stijl is tot in detaildoorgevoerd.”

Geen half werk
“We maakten ter inspiratie een fotocollage van Engelse landhuizen uit het begin van de vorige eeuw”, vertelt architect Stan Mathijssen van Inbo. “Die sfeer wilden we goed neerzetten, zonder het te truttig te maken. Een Engelse cottage in een eigentijds jasje dus. Maar als je ‘Engels’ zegt, dan moet je het ook echt zo gaan doen. Inclusief kronkelende wegen, loofbomen, groene hagen en een mooie voortuin. Geen half werk, want dat werkt niet. Ik vind het mooi dat Van Wanrooij ons die ruimte gaf. Als je overal de kaasschaaf overheen haalt, dan verliest het plan z’n kracht.”

Standaard maatwerk
Haarzicht is een grote gebiedsontwikkeling met fantastische kwaliteiten en de concurrentie is stevig. “We wilden juist op deze plek iets onderscheidends maken”, zegt Sander de Wit van Van Wanrooij. “Maar de uitwerking moest wel passen binnen onze manier van bouwen. Ondanks dat het bijzondere woningen zijn, is ook hier het uitgangspunt ons Optioconcept geweest. Voor de architecten is dat een fijn vertrekpunt”. Jasper van Dijke, architect bij Weusten Liedenbaum Architecten, beaamt dat. “Optio laat het toe om vanuit een bepaalde standaardisatie tóch dit soort woningen te ontwerpen. De basis zit goed in elkaar en er is genoeg ruimte om het ontwerp naar je hand te zetten.”

Hands-on
Van Wanrooij en de architecten vonden elkaar al vroeg in het proces. “Als het ontwerp bepaalde uitdagingen heeft, dan weten ze ons goed te vinden”, vertelt Bert. “De samenwerking tussen de architecten gaat vanzelf. Dat maken we nog wel eens anders mee. Er is een klik en we hebben alle drie een beetje dezelfde ‘hands-on-mentaliteit’.” “De planning is strak. Op z’n Van Wanrooijs”, vult Jasper aan. “De plattegronden van Optio zijn volledig doorontwikkeld, die kloppen. En wij ontwerpen binnen die kaders unieke woningen. We benaderen het praktisch en dat geeft vaart en plezier aan het project.”

Nieuwe standaard
Dat hier kwaliteit wordt gebouwd is ook bij andere partijen doorgedrongen. De welstandscommissie was bijvoorbeeld erg enthousiast. “Toen we het gingen presenteren vroegen ze eigenlijk alleen maar: ‘Jullie gaan dit toch wel écht maken hè?’. Dat vinden we een mooi compliment”, zegt Bert. De meeste woningen zijn verkocht. “Veel kopers zijn doorstromers uit Leidsche Rijn”, zegt Sander, “mensen die wooncarrière willen maken. De sfeer is onderscheidend en spreekt aan. In gedachten trekken ze de Engelse stijl al door naar de achtertuin. Ondanks dat we als bedrijf een ‘nieuwkomer’ zijn in Haarzicht, kijken andere ontwikkelaars met bewondering naar ons plan. Het ontwerp is écht de uitwerking van het beeldkwaliteitsplan, zoals de stedenbouwkundige dat voor ogen had.”

 

'We wilden juist op deze plek iets onderscheidends maken’'

Sander

Haarzicht Vleuten

De gebiedsontwikkeling Haarzicht in Vleuten ligt pal naast landgoed Haarzuilens in de provincie Utrecht. Van Wanrooij ontwikkelt en bouwt hier 68 luxe tweekappers en vrijstaande woningen in ‘English Cottage’ stijl. Er worden ook 7 riante bouwkavels uitgegeven.