BIM: de digitale blokkendoos

Door alle elementen van een woning als een digitale blokkendoos op te bouwen, kunnen we nóg effciënter ontwikkelen en bouwen. Automatiseren van BIMmodellen zorgt voor snelheid in de planvorming. BIMengineers Jeroen en Tom geven inzicht in de digitalisering van ons bouwproces.

Tijdswinst
Met ons Optio-concept als basis en hergebruik van standaard elementen uit het Bouw Informatie Model (BIM) automatiseren we onze woningen steeds verder. “Veel elementen zijn tot in de puntjes uitgedacht”, vertelt Tom. “In het ontwikkeltraject kunnen we de woning al volledig op het scherm bouwen. Knelpunten worden samen met onze vaste partners opgespoord. Zij werken vrijwel allemaal vanuit hetzelfde model. Zo kunnen we veel tijdwinst behalen en kosten besparen.”

“Alles wat repeterend is, willen we automatiseren”

Jeroen en Tom,werkt bij BIM engineers

Informatie benutten
Van calculatie tot tekenkamer en van kopersbegeleider tot werkvoorbereiding, iedereen heeft profijt van de informatie uit de BIM-modellen. Jeroen: “Waar je voorheen met een arceerstift over de tekening ging om hoeveelheden te bepalen, druk je nu op één knop. De computer controleert ook nog eens de hoeveelheden. Foutkansen nemen af en de nauwkeurigheid neemt toe. Verkeerde bestellingen zijn verleden tijd. Maar dan moet alles wel goed in het model staan. Dat is onze verantwoordelijkheid en daar hebben we enorme stappen in gezet.”

Nieuwe woningtypes
Tom: “Neem als voorbeeld onze XS-woning. Het concept van een betaalbare woning is een jaar geleden bedacht. Dat hebben we in no-time geautomatiseerd in een BIM-model en verder uitgewerkt. Toch is het een heel ander type woning dan onze andere eengezinswoningen. We houden de XS-woning betaalbaar door bijvoorbeeld voor een smallere beukmaat en één dieptemaat te kiezen. Er zijn twee variaties in hoogte: twee lagen met een plat dak of twee lagen met een kap. Het aantal opties is gereduceerd en qua detaillering is veel gestandaardiseerd.” Dat de kwaliteit hetzelfde blijft, is wat Jeroen betreft de grote kracht. “Dat zit standaard in het Optio-concept verweven.”

Geautomatiseerde blokkendoos
Alles wat repeterend is, is geautomatiseerd. Vaste elementen worden hergebruikt vanuit een bibliotheek. “Denk bijvoorbeeld aan gevel- en dakelementen”, zegt Tom. “Voorheen modelleerden we die elementen nog handmatig, maar dat hoeft nu niet meer. Dat biedt enorme voordelen in tijd en nauwkeurigheid.” Ook het startpunt voor de BIM-modelleur is anders. Jeroen: “Waar een modelleur voorheen startte met een leeg ontwerp, krijgen ze nu vaste blokken van ons aangeleverd. Een paar muisklikken en alles zit er compleet in. Plattegronden, doorsnedes, indelingen, details en hoeveelheden zijn bijvoorbeeld eenvoudig uit het model te halen. Zo’n 80-90% van de woning is eigenlijk al gereed. Het is een kwestie van finetunen. Zo kunnen we ons blijven focussen op kwaliteit.”

Configureren
Jeroen: “Door alles wat repeterend is volledig in BIM te automatiseren, kunnen we veel efficiënter werken. We zijn trots om daar deel van uit te mogen maken. De basis staat en we kunnen nu vooruitkijken. Bijvoorbeeld hoe we ondanks standaardisatie toch in staat blijven om samen met architecten mooie ontwerpen te maken.” Maar ook hoe de modellen gebruikt kunnen worden richting kopers. “Dat een geïnteresseerde vanuit zijn eigen woonkamer virtueel door de nieuwe woning kan lopen, opties kan aanklikken en dat er geautomatiseerd een prijslijst en voor ons een model uit komt rollen, dat gaat haalbaar worden”, zegt Tom. “Dat is een ontwikkeling waar we graag aan meewerken.”

Optio 2.0

Optio is ons flexibele woningconcept. Een slim en duurzaam concept met ongekend veel keuzemogelijkheden, waarmee we kunnen inspelen op de eisen en wensen van opdrachtgevers en consumenten. Door de bundeling van jarenlange kennis kunnen wij efficiënter én tegen lagere kosten nieuwbouwwoningen ontwikkelen en realiseren. Optio wordt continu geoptimaliseerd. Plattegronden en elementen zijn gedigitaliseerd en geautomatiseerd in BIM-modellen. Dit stelt ons in staat om nieuwe woningtypes sneller op de markt te brengen.