Van Wanrooij gaat 'The New Mess' in Eindhoven ontwikkelen

Van Wanrooij Projectontwikkeling heeft met 'The New Mess' het winnende plan in een prijsvraag genaamd Bosrijk cluster 3, uitgeschreven door de gemeente Eindhoven.

The New Mess

Te midden van de bestaande en geplande sculpturale woongebouwen aan de Sliffertsestraat in Eindhoven wordt een bijpassend nieuwbouwplan toegevoegd aan de unieke wijk ‘Bosrijk’. De 18 nieuwe woningen in verschillende typologieën, gelegen op de locatie van het voormalige officiershotel en de mess (eetzaal) naast de entree van destijds luchtmachtbasis Welschap, vormen het cluster 'The New Mess'. 

Omarmd door bestaande bomen, een nieuwe bloementuin, groene hagen en een open en uitnodigend nieuw stukje bos wordt dit een unieke woonplek. Met de bomen voor de deur en het kanaal om de hoek voert groen hier de boventoon, terwijl Eindhoven op fietsafstand ligt.

Duurzame architectuur

‘The New Mess’ onderscheidt zich met name door de zichtbare principes van passieve bouw. Dit houdt in dat er optimaal gebruik wordt gemaakt van de warmte uit de bodem en van de zon, en zo min mogelijk warmte verloren gaat. De oriëntatie van de woningen is gebaseerd op de zon; de achtergevels op het zuiden zijn maximaal voorzien van glas. Direct zonlicht wordt hier in de zomer geblokkeerd door beeldbepalende elementen zoals nieuwe en bestaande bomen, riante overstekken en houten beweegbare luiken. Ook dienen de wintertuinen als warmtebuffers met vaste lamellen en begroeiing.

De overige gevels zijn juist erg massief en grotendeels gesloten. Dit komt de thermische isolatie en minimale opwarming ten goede. Ook versterkt dit het sculpturale karakter van de gebouwen en de subtiele verwijzing naar de gesloten gevels van de bestaande bebouwing. De PV-panelen voor opwekking van energie zijn op subtiele wijze in het dakvlak verzonken.

‘The New Mess’ is met recht een zeer duurzaam plan te noemen!

De jurybeoordeling

Het plan ‘The New Mess’ is het winnende plan in een prijsvraag genaamd Bosrijk cluster 3, uitgeschreven door de gemeente Eindhoven. Hieronder zijn enkele passages van de jurybeoordeling van het plan te lezen:

“De commissie heeft waardering voor de referentie aan de wederopbouwarchitectuur van het ensemble dat hier vroeger stond. De gekozen baksteen sluit (weer) mooi aan bij de bestaande woningen. Het concept van de vijf woningenrijen is goed uitgewerkt en de woningtypes voldoen. De woningen zijn twee of drie lagen hoog onder een begroeid lessenaarsdak.

Aan de entreezijde zijn de gevels introvert, maar de achtergevels ogen zeer luchtig door de toepassing van wintertuinen over de volledige hoogte of een glazen gevel met balkon en luiken. De luchtige verticaliteit ervan roept de herinnering op aan de markante betonstructuur van het voormalige officiershotel op deze plek. De gemeenschappelijke groene ruimte van de speel- en ontmoetingsplek is goed geslaagd. De opgetilde entreezone achterlangs de twaalf woningen wordt als overgang tussen het landschap en de woningen gewaardeerd door de commissie.”