Zó wordt het hart van Geffen

Geffen weet eindelijk hoe het nieuwe dorpshart eruit gaat zien. Op de plek van het oude gemeentehuis wordt het Raadhuys gebouwd. Een plan met in totaal zestien woningen, een lunchroom en terras.

Bron: Brabants Dagblad

Het ontwerp van het plaatselijke Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling is de winnaar van een speciale prijsvraag die de gemeente Oss een paar maanden geleden uitschreef. Het plan kreeg de voorkeur van de inwoners en blijkt nu ook de favoriet van de beoordelingscommissie die over de nieuwbouw beslist. De gemeente Oss verkoopt het bestaande gebouw aan Van Wanrooij, waarna Van Wanrooij het plan verder zal uitwerken. 

Lunchroom met terras

In het winnende ontwerp wordt het bouwplan in tweeën gesplitst. In het statige hoofdgebouw wordt op de begane grond een commerciële ruimte gerealiseerd waar bijvoorbeeld een lunchroom met terras kan worden gevestigd. Die moet zorgen voor wat meer levendigheid op het plein. In het blok komen in totaal acht appartementen. Eentje op de begane grond, vier op de eerste etage en nog eens drie op de tweede etage. 
Het andere blok, pal naast het hoofdgebouw aan het plein, bestaat uit acht woningen. De ene helft is bestemd voor de verkoop, de andere helft voor de sociale verhuur. Door het geringe aantal bewoners is het plan van Van Wanrooij het enige van de vier ontwerpen waarin geen dure parkeerkelder nodig is.

Levendigheid

Achter de acht woningen komt een parkeerhof met plaats voor 23 auto’s. "De levendigheid en het aanzicht gaven de doorslag”, zegt Tonny van Erp. "Met die pilasters op het dak knipoogt het ontwerp naar het oorspronkelijke gemeentehuis op het plein". Van Erp zat namens de Dorpsraad Geffen in de commissie die uiteindelijk voor het Raadhuys koos. Dat deed de zevenkoppige commissie door alle ontwerpen te beoordelen op basis van onder meer duurzaamheid, parkeerbeleid en woningtypen. 

Herinrichten plein

Inwoners van het dorp mochten begin juni al op de vier ontwerpen reageren. Van Erp benadrukt dat daarbij geen sprake was van een stemming, maar van een inventarisatie. "Ook daarbij werd wel duidelijk dat het Raadhuys bij de meeste mensen favoriet was." Op de schetsen heeft Van Wanrooij ook het plein vóór het gemeentehuis volledig opnieuw ingericht. Met parkeerplaatsen en een weg die vanuit de Harrie Schoutenstraat voor de kiosk langs, richting de voormalige sportzaak Jo Spierings slingert. Dat beeld strookt overigens niet met het zogeheten ontwikkelperspectief van de inwoners, die juist voor een autovrij plein kozen. De impressies van het plein moeten dan ook vooral als een suggestie worden gezien. Over de definitieve inrichting wordt pas later beslist. De bedoeling is wel dat plein en bebouwing tegelijkertijd onderhanden worden genomen.

"Prachtig om dit in ons eigen dorp neer te mogen zetten"

Hendrik Hulscher,werkt bij Van Wanrooij Projectontwikkeling

‘Hele eer’

"Prachtig om dit in ons eigen dorp te mogen neerzetten", zegt Hendrik Hulscher namens Van Wanrooij. Hetzelfde bedrijf ontwikkelt straks ook het Walkwartier, het nieuwe centrumplan van Oss. "Het is een eer. Het zijn twee belangrijke centra, essentieel voor de levendigheid en het versterken van de toekomstbestendigheid van beide plaatsen. In Geffen is het plan natuurlijk wat kleinschaliger. Daar kiezen we bewust voor een niet te massale bebouwing, omdat dat volgens ons niet past in de dorpse setting." 

Kijk voor actuele informatie op: www.vanwanrooij.nl/geffen-raadhuys.