Een intensief traject met BIM in de hoofdrol

Het optimaliseren van het Building Information Modelling (BIM)-proces voor ons flexibele woningconcept OPTIO®: daar hielden we ons in de afgelopen twee jaar mee bezig. Met als doel het verder standaardiseren en automatiseren van ons ontwikkelproces. Het resultaat is een unieke, toekomstgerichte digitale tekenmethode die uiteindelijk leidt tot kortere doorlooptijden, meer betaalbare woningen en nog efficiënter werken. Een methode/werkwijze die naadloos aansluit bij het DNA van Van Wanrooij.

Een grondige aanpak
We doorliepen een intensief traject waar veel collega’s en werkgroepen bij betrokken waren. Van tekenkamer tot technische projectontwikkeling, van architecten tot softwarebouwers: alle kennis werd gebundeld. Om alle informatie over bouwproducten in onze BIM-modellen te kunnen verwerken, werden vele partners en leveranciers betrokken. De kennis is vervolgens omgezet in algoritmes en ingevoerd in het BIM-model. Wat dat betekent? Op basis van parameters zijn we nu in staat om woningen, op basis van ons OPTIO®-concept, geautomatiseerd te modelleren. Woningen worden dus voortaan als het ware voor een heel groot deel vanzelf gemodelleerd.

In het verlengde van OPTIO®
Het is een strategische keuze om zo intensief met BIM te gaan werken. Joris van Wanrooij: “Ons OPTIO®-concept kent meerdere basismodellen die met vele gestandaardiseerde opties gepersonaliseerd kunnen worden. We bieden veel keuzes, maar blijven daarbij altijd uitgaan van een gezette standaard. En dat levert een enorme tijd- en kostenbesparing op voor alle betrokken partijen, inclusief de consument.”

Succesvolle start
Sinds kort maken we gebruik van deze nieuwe werkwijze. Volgens Jeroen Hendriks is dat succesvol: “Het maakt ons werk een stuk efficiënter, maar zeker ook leuker. Wijzigt de regelgeving of is er een verbeterpunt geconstateerd dat van invloed is op de modellen? Dan hoeven we dat niet meer handmatig in alle OPTIO® basismodellen aan te passen. Met één druk op de knop wordt het foutloos overal doorgevoerd.” De komende tijd zullen alle projecten volgens de nieuwe BIM-methodiek ontwikkeld worden. We verwachten een serieuze tijdbesparing. Zeker de moeite waard dus!

(Persoonlijke) ontwikkeling
Onder andere Tom van den Boogaard en Jeroen Hendriks werden als BIM-modelleurs mede-eigenaar van het project. Ze waren betrokken bij de conceptvorming en hielden zich gedurende het hele traject bezig met verbeteren, versnellen en toetsen. Zo ontstond de ‘nieuwe’ functie die zij sinds kort mogen dragen: “BIM-engineer”. Een mooie ontwikkeling dus, op bedrijfs- én persoonlijk niveau!

Van tekentafel naar voetbaltafel
In de afgelopen 2 jaar begeleidde CAD & Company ons in dit BIM-traject. Als bedankje voor de samenwerking ontvingen we van hen een fraaie voetbaltafel voor onze bedrijfskantine. Doelen bewaken, samenspel, snelheid, strategie en scoren; wij zien de overeenkomsten met het project meteen... Collin van Kooten, Mikael van der Wal en Sjors Dekker, bedankt voor jullie begeleiding!